Är du en privatresenär och har bokat din resa själv? I så fall kanske du inte behöver göra något alls för att få din förseningsersättning. Alla kunder som blir försenade och som bokat och betalat sin egen biljett genom MTR Express hemsida, mtrexpress.travel, eller app får nämligen sin ersättning automatiskt utbetald till sittkonto.

Genom att använda Trafikverkets data för ankomsttider så kommer utbetalningeninitieras samma dag som förseningen uppstår och ersättningen finns på kundens konto inom tre bankdagar efter resan. I samband med utbetalningen får kunden ett mail med information om förseningen samt vilket belopp som betalas ut. Kunder som bokat genom andra kanaler måste som tidigare kontakta MTR Express för att få sin förseningsersättning utbetald. Ersättningen är som idag i enlighet med MTR Express resevillkor som följer EU- och branschstandard.

Om tåget anländer med minst en timmes försening till målet enligt transportavtalet, har du rätt till följande ersättning, 60–119 minuters försening: 25 % av det biljettpris du betalade för det försenade tåget samt vid minst 120 minuters försening: 50 % av det biljettpris du betalade för det försenade tåget. För de som bokat sin resa via resebyrå/agent eller pendlarkort saknar MTR Express kontouppgifter. Resenären behöver därför kontakta MTR Express kundservice via mtr.se eller appen för att lämna sina kontouppgifter och få ersättningen utbetald. Detta gäller också bokningar med företagsavtal.

Läs mer om resevillkoren här.