BAKOM KULISSERNA

STORYN OM MTR EXPRESS

MTR Express resan har varit en färd fylld av äventyr. Här berättar vår tidigare VD Johan Söör om resan från besök i fabriker till premiärturen.

HAMM, TYSKLAND, FEBRUARI 2013

Det finns många platser där berättelsen om MTR Express skulle kunna börja. Men vi väljer en råkall februaridag 2013 i Hamm i Tyskland. Hamm ligger på den tyska landsbygden mellan Frankfurt och Düsseldorf och hit hade vi åkt för att försöka hitta fordon. På en gigantisk bangård står hundratals avdankade Deutsche Bahn-vagnar, som byggdes i Östtyskland på 1980-talet. Det är ungefär lika illa som det låter.

Den första frågan vi ställde oss var om vagnarna överhuvudtaget var användbara. John Barlass, teknisk direktör på MTR i London, kravlade runt under vagnarna och tog hundratals foton för att se om tekniken höll måttet. John konstaterade att ”det ser inte såå illa ut”. Den andra frågan vi ställde oss var hur mycket vi behövde rusta upp vagnarna för att få till något som åtminstone skulle kunna påminna om seriös tågtrafik på 2000-talet. Vår tyska kontakt Klaus tyckte att det räckte gott med den gummimatta som redan fanns i vagnarna. Nja, tyckte vi.

Den goda nyheten när vi lämnade Hamm var att det faktiskt fanns vagnar som vi kunde hyra. Den dåliga nyheten var att det inte skulle bli det moderna servicekoncept som vi ville att MTR Express skulle stå för.

SCHWEIZ VÅREN 2013

Under våren 2013 fortsatte vi diskussionerna om dessa vagnar och började titta på olika finansieringsupplägg. Men en dag i april fick vi ett tips om Stadler i Schweiz, som hade tåg som kunde vara intressanta för oss.

Därefter gick allt snabbt. Ett par veckor senare åkte vi ner till Stadlers huvudkontor och fabrik i Bussnang i Schweiz. Det är en liten idyllisk by en timme utanför Zürich, bland böljande vinfält och strax norr om där Alperna börjar. Om man klämde in Bussnangs alla invånare i ett av MTR Express tåg skulle det förmodligen räcka med vagn A-C. Och solen sken och det var vår. Kontrasten mot ett gråkyligt Hamm i februari var milsvid.

I diskussionerna med Stadler hittade vi en möjlighet att samordna tågtillverkningen med norska NSB, som lagt en beställning på ett stort antal Stadler Flirt-tåg. Genom att samordna beställning och design med NSB kunde vi korta tillverkningstiden och få vissa kostnadsfördelar.

Efter förhandlingar och den interna beslutsprocessen i MTR-koncernen tecknade vi den 31 oktober 2013 köpekontraktet med Stadler för de sex fordonen. Ett par veckor senare gick vi ut med nyheten officiellt. Nyheten blev stort uppslagen i både Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter.

VÅREN OCH SOMMAREN 2014

Nu när tillverkningen av tågen var igång kunde vi börja med det som egentligen betydde något: att rekrytera och bygga organisationen och vår kultur. Vi har tåg för nästan 700 miljoner kronor, men vår allra mest värdefulla tillgång kommer alltid vara alla medarbetare i MTR Express. I vår verksamhet är varje medarbetare väldigt viktig. Vi var också måna om att hitta en bra balans med kollegor från både Göteborg och Stockholm. Sommaren 2014 var vi ett tiotal personer på plats i MTR Express-teamet. Jag minns än idag vårt första gemensamma möte på plan 15 i DN-skrapan i Stockholm. Vi var ett taggat och hungrigt gäng som kände historiens vingslag. Någon gjorde en liknelse med filmen Ocean’s Eleven, gänget som samlas och planerar en historisk kupp som ingen lyckats med förut (den stora frågan är vem i vårt gäng som var Julia Roberts, George Clooney och Brad Pitt). Men nu gällde det att etablera den första större utmanaren till SJ och dess 150-åriga monopol.

HÖSTEN 2014

Under hösten löpte ett intensivt arbete på med att börja hitta företagskunder, samarbetspartners, få de första IT-systemen klara, och fortsätta rekrytera. Jag gillade verkligen våra rekryteringstillfällen när servicevärds- och lokförarkandidater gjorde gruppövningar tillsammans. Det var viktigt för oss eftersom det visade hur vi vill jobba i MTR Express, som ett team och där alla hjälps åt. Det är inte vem som helst som får jobb i MTR Express. Eftersom varje person är så viktig har vi alltid lagt mycket tid och energi i rekryteringarna för att hitta de mest glimrande guldkornen.

TRAFIKSTART MARS 2015

Det går inte att i en sådan här text göra rättvisa till allt hårt jobb av många involverade som krävdes innan vi startade trafiken i mars 2015. Den 18 mars 2015 samlades alla 45 kollegor som var anställda då till en kick-off på First Hotel Kungsbron. Det var också då vår servicevärd Kuba Jasiecki, med en bakgrund som popartist i Polen, lyfte idén om en helt egen MTR Express-låt. I juli 2015 lanserade vi låten From Coast to Coast på Spotify och YouTube.

Den 9 mars hade vi vår invigning i Stockholm och den 11 mars i Göteborg. Den 21 mars kl 8.05 från Göteborg C avgick den första ordinarie turen med MTR Express någonsin. Vår fordons- och trafiksäkerhetschef Björn Nettervik var den som körde. De första veckorna efter starten brukade jag gå ner till plattformen minst en gång om dagen. Det var en lite overklig och väldigt härlig känsla att se att det faktiskt fanns livs levande kunder som reste med oss.

Finns det områden där vi tänkte lite fel? Helt säkert. Blev 100 procent av sakerna 100 procent klara i tid? Absolut inte. Men vi har rekordsnabbt byggt upp ett helt nytt tågbolag som dessutom sedan start haft fantastiskt nöjda kunder och hög operationell kvalitet. Fortfarande väcker MTR Express stort intresse både i Sverige och utomlands.

MTR Express kommer aldrig bli ett bolag där ledningsgruppen åker på lyxiga konferenser, där vi slår oss till ro, eller där vi gör som man alltid gjort i tågbranschen. Men vi kommer alltid vilja vara ett bolag där alla kollegor turas om att tömma diskmaskinen på kontoret, där man tar på sig gula västen och hjälper våra kunder vid en trafikstörning, och där allas insats betyder väldigt mycket. Vi är stolta över allt vi åstadkommit hittills, och kommer alltid fortsätta jobba i denna anda av stark teamkänsla, högt i tak och en vilja att ständigt utvecklas. Tack till våra kunder och samarbetspartners för allt hittills! Vi har bara börjat.

Göteborg-Stockholm i mars 2016 Johan Söör, tidigare VD